Arhitectura


Arhitectura locala

Comuna Cosesti se incadreaza in categoria satelor rasfirate. Are o retea intinsa de ulite de-a lungul carora se afla gospodariile separate de gradini cu pomi fructiferi sau lanuri de porumb. O gospodarie este alcatuita din casa, curtea de acareturi, gradina din sat si pamantul de la camp. Elementele gospodariei satesti ilustreaza nu doar nivelul de viata economica dar si gradul de cultura populara. Gospodariile sunt de tip agricol-pastoral, avnd curti aglomerate pe laturi neregulate. Imprejmuirea gospodariei se face cu gard de uluca, intrarea in curte facandu-se prin porti mari, neacoperite.

Monumente

Biserica de Lemn din Jupanesti este un monument istoric si reprezinta o culme a creatiei mesterilor argeseni, prin ampla si variata sa decoratie arhitecturala. Se afla in partea de jos a satului, la 150 m de sosea si a fost construita de catre Necula Jupan Ramleanu, Popa Mihaila si Necula Grecu.
Biserica a fost realizata in doua etape: prima data a fost ridicata biserica propriu-zisa iar peste cativa ani s-a construit pridvorul cu clopotnita.
In anul 1892, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, biserica a fost declarata monument istoric.

Biserica din satul Lapusani se afla la granita cu satul Ganesti, comuna Pietrosani. Biserica este situata in marginea nordica a satului si a fost ctitorita de Iordache Bratianu, intre anii 1775 si 1780. In forma de nava, biserica are o singura turla, octogonala, inalta, cu cate doua ferestruici pe fiecare din cele opt laturi. Biserica a fost restaurata in 1937 iar in prezent aici slujeste preotul Nicusor Vuta.

Biserica din Petresti a fost construita catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in timpul Mitropolitului Dositei si a Domnitorului Constantin Ipsilanti. Biserica este o adevarata bijuterie artitectonica si a fost construita in anul 1775. Are o forma tipica de nava, cu o singura turla acoperita cu sita. In prezent, in biserica slujeste preotul Constantin Belu.

Biserica din satul Cosesti a fost construita pe vremea lui Alexandru Ghica voievod, si a fost terminata la 15 septembrie 1842. Biserica este asezata in mijlocul satului, pe un teren donat de enoriasi. Are forma de cruce, cu o singura turla. Actualul preot este Iulian Stejar, care ii succede tatalui sau Alexandru Stejar.

Biserica din Leicesti este situata in mijlocul satului, in stanga Raului Doamnei. A fost zidita de locuitori in frunte cu Ioan C. Paltineanu, preotul Nicolae si Stoica Popescu in 1868. Este construita din bolovani de rau si caramida, fiind acoperita cu tabla. Langa biserica se gaseste o cruce de piatra de la 1807. Din anul 1990, in biserica slujeste preotul Giura Marian.

Biserica din Pacioiu este asezata in centrul satului, in stanga Raului Doamnei. Anterior, aici a existat o bisericauta din lemn. Lacasul actual a fost construit in anul 1850. Biserica are trei turle, toate octogonale iar inauntru se afla mormintele ctitorilor. Pictura, in tempera, nu se cunoaste de cine este realizata. In prezent, aici slujeste preotul Florin Pupea.